Specialsök

 

I början av 2004 kände jag ett starkt behov av att utveckla mina hundkunskaper. Jag hade också en önskan om att kunna använda mina hundar mer "på riktigt", att kanske kunna ha hunden som kollega i jobbet. Via Xanthas uppfödare fick jag tips om Hundcampus. Jag anmälde mig till en ettårig utbildning i specialsök, ett beslut som jag inte ångrat. Det var ett spännande och lärorikt år. Framför allt p.g.a. den stora förmånen med många timmars etologi för Lars Fält.

Ganska tidigt kom via Anders Lundberg en förfrågan från Borlänge Energi om det gick att ta fram hundar som kunde hitta läckor på fjärrvärmenätet. Detta projekt var jag sedan med och drev under utbildningens gång. Vid ett par tillfällen var vi även  i Borlänge och tränade direkt på deras "fjärrvärmenät".

Artiklar om specialsök

Vi kom långt i träningen och hundarna blev mycket säkra på det ämne som fjärrvärmevattnet innehåller (pyranin). Problemet som uppstod och som tyvärr blev svårlöst är att doftmolekylerna från pyraninet verkar förändras mycket så fort det transporteras genom olika material, jord, grus, sand mm. Hundarna måste i princip startas om vid varje nytt täckmaterial. Det skulle alltså behövas mängdträning på "säkra" läckor under asfalt, eftersom det är där läckorna oftast finns. Här ligger problemet både i att energibolagen har svårt att garantera att det verkligen är en läcka, (det är ju det de behöver hundarna till!) och att det heller inte finns ett stort antal läckor att tillgå. Återstår alltså att finna en lösning om den finns? Vi lyckades inte i vilket fall, så projektet är lagt på is. Trist när man la ned så mycket tid och träning, men mycket gott hade det med sig också. Nu har jag kunskaper att utbilda en specialsökhund inom nästan vilket område som helst.

Kanske det dyker upp något annat framtida projekt som återger lusten att engagera sig i detta fantastiska ämne!

Kolla gärna in bilderna nedan, från utomhussök efter pyranin och arbete på specialsökbanan inomhus med Hoppsan och Xantha.

Xantha har hittat och markerat pyranin, vilket givetvis leder till belöning!

Hoppsan har känt doften av pyraninmolekyler i luften, kan det vara här tro?

Hoppsan jobbar på specialsökbanan på Hundcampus.

Xantha får lukta på en smeller, denna gången är det kantarelldoft som gäller.

Redo att börja.

Yes, i den här burken är det!

Kolla matte, jag har hittat rätt doft, ge mig mer belöning!

Hoppsans tur att leta kantarelldoft.

Det gäller att kolla varje burk!

Där var det!

Bilderna är tagna i Alfa Hundcenters specialsökrum.