Hundarna i mitt liv

Jag har alltid haft hund. Mina första 13 år tillbringade jag med och vaktades av en dobermann som lystrade till namnet Robbi. Efter honom skaffade familjen en blandrastik som hette Trixi. Hon var en korsning mellan schäfer och boxer. Med henne gick jag så småningom även min första kurs på Brukshundsklubben. När jag flyttade hemifrån bestämdes det att jag och mamma skulle ha "delad vårdnad" så hon bodde växelvis hos mig och mina föräldrar. Trixi var så otroligt lättlärd, trots att jag nästan inte hade någon som helst kunskap om inlärning av hund på den tiden var hon superlydig! Kunnandet på Brukshundsklubben då var för den delen inte heller mycket att hänga i gran, strypkedja och koppelryck var det som gällde.

                     

1984 skaffade jag så min första GROENENDAEL och i och med det gick också hundintresset sakta över ifrån att vara just ett intresse till rena fanatismen!

 Denna härliga hund hette Änkan och vi hade mycket kul ihop. Med hennes och många duktiga instruktörers hjälp började jag sakta men säkert lära mig lite om hur hundar fungerar. Sommaren 1985 var jag och Änkan på vårt första sökläger och ända sedan dess har söket varit "min" gren. Tyvärr blev det inget tävlande i sök med Änkan då hon var skottberörd, men massor av träning blev det.


 

 1990 kom Alfa in i mitt liv och med henne även framgångarna inom SBK’s tävlingsverksamhet. När vi vann SM 97 var det en "stor" dag, men den allra finaste meriten nådde vi året därpå med titeln Årets Brukshund! Känslan att veta att det året så fanns det ingen i hela landet som gjort lika bra resultat som Alfa och jag! Tyvärr skadade hon sig våren 2000 och därmed var också tävlandet slut. Däremot förunnades jag att leva ytterligare tre härliga år ihop med henne. Jag tror att Alfa var min "once in a lifetime" hund, inte främst pga våra tävlingsframgångar utan för att vi hade en gemenskap på gränsen till symbios.

Pressklipp om mig och Alfa

 

I juni 1998 föddes Hoppsan och hon blev min nya utmaning på tävlingsbanorna.

Hoppsan var en hund med en helt otrolig arbetskapacitet, hon gav sig aldrig. Däremot passade hon inte riktigt in i SBK:s tävlingsregler! Hon lät nämligen ofta och mycket när hon skulle utföra en uppgift, främst på lydnadsplan, vilket ger sådär en 20 poäng betygsavdrag. Inte så roligt i längden och helt förödande i konkurrensen på högsta nivå. Efter att på alla upptänkliga vis försökt lösa problemet bestämde jag mig våren 2004 för att "pensionera" henne från tävlandet. Man ska ju helst sluta med flaggan i topp så när vi vann DM i sök tackade vi sedan för oss. Trots ljudet har vi gjort ganska bra ifrån oss. Som bäst en 7:de placering på SM och en 4:de placering som årets sökhund 2003! Efter det gick vi en 1 årig utbildning i specialsök något hon var helt grym på, tröttnade aldrig.

Artikel om DM

 

Våren 2004 hämtade jag hem Xantha. Snacka om att linda matte kring tassen. Hon har under hela sin uppväxt gjort nästan hur hon vill med mig och jag har bara lett fånigt. Hon har också varit mer upplevelseorienterad än uppgiftsorienterad och med en hel del egna åsikter som inte riktigt överensstämt med mina! Kanske inte det allra bästa i arbets- eller tävlingssamanhang men det har onekligen gett vardagen mer spänning!? Men skam den som ger sig! Genom att jag stramat åt tyglarna lite och hävdat min rätt at få vara med och bestämma hur saker ska göras så har våra gemensamma övningar förbättrats avsevärt. SBCH i sök med i SM 2009 där hon gjorde en fin insats! Att ha lyckats med det är den bedrift jag är absolut mest stolt över hittills i min "hundtränarkarriär"! Vi tog oss även till SM 2010 med en hedervärd  7:de placering som resultat. Eftersom Xantha inte är så där extremt samarbetsvillig utan hellre bestämmer över mig!? Så fick hon ta ut sin pension lite i förtid och leva ett aktivt och lyckligt pensionärsliv.
Den 23 december 2016 blev den värsta dagen i mitt liv för då tog vår gemensamma tid här på jorden slut. Men vi möts igen, något annat vore omöjligt. Dessutom tror jag att hon var en reikarnation av Alfa......så har jag tur kommer hon åter till mig innan jag går till henne....

 

 

När jag letade efter valp 2004 var det en tik som heter Nova som var mitt första val. Tyvärr fick hon inga valpar den gången så det blev min älskade Xantha som flyttade hem till mig istället. I april 2007 fick Nova äntligen en kull i Finland och ja, vad ska jag säga. Den 28 juni 2007 hämtade jag Lyra på Landvetters flygplats! Här på bilden är hon, 9 veckor gammal.

Lyra  är en härlig hund! Öppen,  framåt, mycket arbetsvillig, lyhörd och med hög förmåga att koncentrera sig..
Enda nackdelen med henne är att hon är en liten fegis i många sammanhang. Vilket också visade sig på MH;t. Ingen tuffing precis ;-) Nåja inget kvarstående mellan momenten och helt skottfast.

En härlig liten arbetsnarkoman som alltid säger JA, JAG VILL JOBBA! Vare sig det är sök, spår, uppletande, lydnad eller agility. Men det har varit en del problem med hennes veka sida på tävlingar då hon lätt blir osäker. Lyra har i vilket fall lyckats bli SBCH i sök och fått certpoäng i elit spår. Hon har även en kort karriär i Agility bakom sig med sin "handler" Fanny! Som resulterat i tre pinnar i hoppklass I och en tävling i hoppklass II samt  en pinne i agilityklass I. Numera är Lyra en glad pensionär, som ser till att hålla resten av flocken i god kondition. Lyra lämnade livet här på jorden 2019 en snällar och godare själ får himlen leta efter.  

 

2009 fick jag en förfrågan om att ta över en grönistik som skulle omplaceras och vars linjer jag var minst sagt intresserad av. (Läs mer om Gizza under Valpkullen) Hon fungerade inte så bra i min flock hemma så jag satte ut henne på foder med tanken att - Nu jäklar har jag en tik som jag VET att jag vill ha en valp efter. Alltså hände något helt otroligt, jag som aldrig tänkt föda upp tog en egen kull! 30 dec 2011 föddes min "egentillverkade" Trotza och hennes fem bröder. Trotza behöll jag. Hoppas mycket på henne och hitintills ser mina förhoppningar ut att infrias. Hon är väldigt PÅ om man säger så :-)  Hitills 3 cert i elitklass sök och därmed SBCH! Vi tog oss även SM 2017 men fick tyvärr två blindmarkeringar i söket och sen var det roliga slut. Men med var vi ;-)
Trotza är även uppflyttad till Elit spår. Trotza har även tagit ett Amerikanskt Trick Dog Championat. Ingen officell titel här i Sverige men ändå en liten extra merit ;-)
Trotza och jag tränar även mycket specialsök numera mest Röd Kong.

 

Primo såldes först till Norge men kom åter till mig vid 2 års ålder. Först tänkte jag omplacera honom, men det måste verkligen vara till rätt hem då han har en otrolig arbetskapacitet samt inte är helt enkel att tas med :-)
Testade honom för tjänst hos tullen och det var väldigt nära att han blev godkänd men han föll på två punkter, för mycket social kamplust och något för lång avreaktion på släden.
När jag åkte hem i bilen var jag lite besviken men också lättad!? Hmmm insåg att jag egentligen helst ville behålla honom. Sälja bästa arbetshunden jag haft? Nja, så han blev kvar! Han har lärt mig massor om hundar med "mycket" i!
I dagsläget har han Certpoäng i Elit sök och är uppflyttad till Elit spår.
Har aldrig träffat en hund som älskade livet så mycket som Primo, men livet är aldrig rättvist. Mitt i ett språng kom han in i mitt liv mitt i ett språng lämnade han det. Bara 6 år gammal.
   

Mina kunskaper

Sedan början av 90 talet har jag hjälpt andra med sin hundträning. Jag har haft ett stort antal kurser, framförallt valpkurser och kurser i sök och tävlingslydnad , samt mina egna "skötebarn" Ledarskap & Kravinkallning.

Det jag i dag tycker är mest intressant och också viktigast är samspelet mellan hund och människa. Grunden till all kommunikation och lyckad träning ligger där. Med det perspektivet så är det faktiskt främst människan man jobbar med på hundkurserna! Det innebär att jag har stor nytta av min högskoleexamen i ämnena pedagogik, konfliktlösning, ledarskap och pedagogisk psykologi. Har även en årslång utbildning i lösningsfokuserad korttidsterapi.

Vad gäller utbildning kring hund så har jag genom åren deltagit på mängder med utbildningar, läger och helgkurser för massor av duktiga hundmänniskor. Våren 2005 avslutade jag en 1 årig utbildning i specialsök på Hundcampus. I alla år har jag kontinuerligt tränat och tävlat med mina egna hundar. Jag har också läst i stort sett all litteratur som finns på svenska kring hund och hundkunskap och uppdaterar mig efterhand som nya böcker kommer ut på marknaden.

Nedanstående personer har jag gått olika utbildningar för, vissa vid upprepade tillfällen eller längre utbildningar andra enbart en helgkurs:

Gunnar Walgeborg (sök) Maj Britt Ohlsson (sök) Stefan Edvardsson (lydnad och spår) Bengt Fröjd (lydnad) Göte Lundgren (lydnad) Bodil Welou (spår) Bjarne Isachsen (sök) Ove Josefsson (sök och räddningssök) Sven Öst (sök) Thomas Lejon (sök) Lena Corneliusson (lydnad och spår) Nils-Rune Larsson (lydnad) Sven Järverud (valputveckling) Mariana Walin (valputvecklig mm) Rolf Melin (sök) Benny Steen (spår och lydnad) Alf Andersson (mentalkunskap 1,2,3) Bosse Gustavsson (sök) Eva Bodfäldt (lydnad) Sven Karlsson (lydnad) Göran Larsson (lydnad) Tina Rosén Lindh (lydnad) Inki Sjösten (spår och lydnad) Renée Sjöberg (hundens språk steg 1, 2 och 3) Lotta Brocker (kontakt/samarbete) Göran Lindqvist (klickerträning) Pia Brygård (lydnad och klickerträning) Louise Pedersen (lydnad) Kenth Svartberg (etologi och lydnad) Niina Svartberg (mental träning) Kurt Blixt (raskunskap och analysinstrument) Micke Ryberg (avancerade/hårda spår) Leif Karlsson (avancerade/hårda spår, ID sök, kamphundsproblemet(föreläsning))  Lars Fält (etologi och antijakt) Lennart Wetterholm (specialsök, spår och antijakt) Tobias Gustavsson (specialsök, stesshantering, lekutveckling och antijakt) Anders Reitmaier (rapport)  Björn Forkman (etologi) Emma Willblad (freestyle) Josefin Petersson (agility) Paula & Magne Alden (agility) Pia Möller (agility) Daniel & Monica Ottosson (Rallylydnad) Andreas Rundqvist (lydnad) Stefan Mattsson (skydd) Stefan Mattsson (spår) Maria Hagström (bli en bättre hundtränare) Maria Hagström (problemlösning för elitförare) Maria Hagström/ Brandel (från valp till stjärna) Maria Hagström/Brandel ( Fungera på tävling)  Anders Kjernholm ( tävlingslydnad & ekipageanalys samt coach för gruppen "Nu Jävlar" i 6 månader )  Jenny Wibäck (tävla med glädje) Jan Lundgren ( tävlingspsykologi ) Maren Teien ( Tävlingslydnad/Överträning & Fokus ) Maria Brandel (Fem steg till en bättre tävlingsförare)  Jonas Karlsson (Specialsök)

Följande personer har jag varit på föreläsningar för eller gått kortare kurser på en dag eller liknade vid enstaka tillfällen:

Mickie Gustafsson (problemhunds kurs) Turid Rugaas (lugnande signaler) Memea Mohlin (samarbete med hunden) Sverre Sjölander (etologi) Erik Wilsson (hundfostran) Anders Hallgren (hundpsykologi) Freddy Wegelius (stretching) Roger Markström (viltspår) Kerstin Malm (perspektiv på hundägandet) Lena Mattson (foderlära) Magnus Karlsson (endagskurs i platsliggning)  Karin Haglund (En dagskurs Frammåtsändande)

Tack alla ni som hjälpt mig att utveckla mina hundkunskaper!

(Namnlistorna står ej i strikt kronologisk ordning)

Mina meriter

Jag har haft hund i hela mitt liv och har träning och inlärning som främsta intresse. Min utbildning har genom åren blivit ganska gedigen då jag till dags dato gått olika utbildningar för ett femtiotal, inom olika områden, mycket hundkunniga personer. Ingen dålig ryggsäck att ha med sig! Jag har varit aktiv som instruktör i över 25 år och är noga med att kontinuerligt uppdatera mina egna kunskaper.

Det jag i dag tycker är mest intressant och också viktigast är samspelet mellan hund och människa. Grunden till all kommunikation och lyckad träning ligger där. Med det perspektivet så är det faktiskt främst människan man jobbar med på hundkurserna! Det innebär att jag har stor nytta av min högskoleexamen i ämnena pedagogik, konfliktlösning, ledarskap och pedagogisk psykologi. Har även en årslång utbildning i lösningsfokuserad korttidsterapi.

Tävlat har jag gjort sedan 1989 vilket resulterat i ett flertal meriter. Jag har i dagsläget inte mindre än 50 cert i sökhundsgruppen tagna med tre olika hundar. Detta gör mig till en av landets 15 mest meriterade förare i sök. De meriter jag är mest stolt över är en SM vinst i sök och titlar som årets Sökhund & årets Brukshund! Samt den svåraste utmaningen av alla, två genomförda SM i sök med en otroligt svårarbetad hund med 11:te placering 2009 & 7:de placering 2010 . Många trodde väl inte ens vi skulle ta oss ur appellklass! :-) 2012 tog jag även en kull valpar och från den kullen har jag i dag en hanne och en tik som jag är på väg uppåt i tävlingskarriären med.

Jag är också författare till tre böcker, Sök för tävling och aktivering, Uppletande för tävling och aktivering samt Valpboken (som främst är en allmänlydnadsbok, passande för både valpar och vuxna hundar).