Hej Git!
Vill bara härmed tacka dig innerligt för de åsikter du har och som jag helt håller med om. Jag är gammal i gamet´ och har hållit på i över 50 år inom SBK, så jag vet lite vad jag talar om. Tänkte bara berätta lite för dig från "min horisont" som är Småland och närmare bestämt Växjö. Har jobbat med ledarhundsförare i över 30 år och det är bl a här som jag kommit i kontakt med dessa kamphundar som har fördärvat mycket för dessa hundförare. Nu har jag inte exakta summan för vad en utbildad ledarhund kostar samhället, men när jag var mest aktiv låg det på ca 300.000:- tusen kronor!! Bara nu senaste åren har jag sett hur de får tas ur tjänst för att hundarna inte kan arbeta i selen med sina förare, eftersom de har helt oförhappandes blivit påhoppade av kamphundar - utan någon som helst anledning.
Bara här i Växjö har det hänt flera incidenter med hundar som blivit ihjälbitna, en del småhundar dör ju av bara chocken av att ha blivit skakade riktigt ordentligt. Jag har under mina senaste år som instruktör i Växkö BK också påpekat detta, som du så tydligt säger. De behöver så oerhört liten retning för att de skall gå till attack. Hur var det nu Sven Järverud sa: hur välfylld eller låg en retningströskeln kunde vara! Ja, det var längesedan. Men det sitter i ryggmärgen. När jag påpekar detta för en del kamphundsägare att de skall vara mycket observanta på sina hundar, för det kan hända när som helst. För som någon säger "de bidar sin tid". Det vill de inte lyssna på för de är ju sååå gulliga mot våra barn och sååå snälla! Du milde, de begriper ingenting! Det som du också så tydligt säger. Men nog måste vi vara många i Sveriges avlånga land som har stor erfarenhet av dessa kamphundar. För till syvende och sist är det ju hundägarna som inte begriper hur farliga de kan bli. Jag håller fullständigt med de länder som "vågar" förbjuda alla dessa kamphundsraser + blandningar, t ex Danmark och Norge.
Men vi som förstår problemen vill helst ha att kamphundsfria zooner runt där vi bor - skulle jag tro, för att sllippa möten med oförstående kamphundsägare.
Tecknar, med vänliga hundhälsningar
Gunnel Strååt 
PS Bifogar insändarna i tidningen Smålandsposten DS

 

 

 

Tillbaka