Mina böcker.

Valpboken

Grunden för en positiv samvaro med din hund

2004 blev 56 000 svenskar med hund, och trenden håller i sig. Det är lätt att förstå hur förälskad man kan bli i en valp, men för att få en fin och fungerande samvaro med hunden krävs stor kunskap. Valpboken ger hjälp och råd inför såväl valpköpet som i vardagslivet med hund. Valpboken handlar om hur härligt det är att umgås med en valp och följa dess utveckling. Hur spännande det är att studera hunden och lära sig förstå vad den menar och varför den reagerar som den gör i olika situationer. Och, inte minst, hur du ska göra för att få den att förstå vad du vill att den ska göra. Den handlar också om tankar innan valpköpet, utvecklingsfaser och lydnadsträning.
Boken är uppbyggd i fyra delar: 
Allmän hundkunskap 
Hur man hanterar och sköter hunden 
Lär din hund grunderna för en god allmänlydnad 
Förslag på hur du aktiverar din hund på ett bra sätt

Boken kan läsas och användas av dem som redan har skaffat, eller är på väg att köpa valp samt för alla hundägare som vill förbättra sin relation till eller allmänlydnad på, sin redan vuxna hund. Den fungerar också bra som kurslitteratur för instruktörer som har valpkurser/allmänlydnadskurser eftersom den innehåller så många olika allmänlydnads- och aktiveringsövningar.

Tyvärr har det smugit sig in ett tryckfel i form av en text dubblering på sidan 71.  Sista stycket om korrigeringar har hamnat fel, det tillhör sidan 24 under rubriken korrigeringar.
 


 

                

En bok om sök / Sök för tävling och aktivering (ny utgåva)
Att träna sök är en härlig och rolig sysselsättning både för hund och människa. Hunden får både psykisk och fysisk motion samtidigt som den får tillfälle att använda sin näsa. De allra flesta hundar älskar sökarbete om man bedriver sin träning på ett positivt sätt. Som hundförare får man komma ut i naturen och röra på sig och detta i ett sammanhang som även kräver koncentration och tankeverksamhet.

Söket är också en mycket social brukshundsgren. I en väl sammansatt träningsgrupp har man kul ihop. Att hjälpas åt med träningen och se varandras hundar utvecklas är otroligt stimulerande.

Den här boken handlar om skogssök med Svenska Brukshundklubbens tävlingsverksamhet som grund. Det betyder inte att man måste vara tävlingsintresserad för att ha glädje av boken.

Sök är i första hand ett trevligt sätt att aktivera hunden. Tanken med boken är att ge alla som är intresserade av sök något. Från den som enbart vill aktivera hunden till den som vill bedriva sök på hög nivå i tävlingssammanhang.

Författaren är själv välmeriterad inom området. Hon har tränat sök i mer än 20 år och har mångårig erfarenhet som instruktör. 1997 vann hon SM och tog titeln årets sökhund och 1998 titeln årets brukshund.

Foto: Annika Hedner Rekyl Foto

 


                

En bok om uppletande / Uppletande för tävling och aktivering (ny utgåva)
Uppletande är en mycket stimulerande sysselsättning för hunden både fysiskt och psykiskt. Vare sig avsikten är tävling eller ren aktivering mår hunden bra av att få använda sin näsa och leta efter saker. Uppletande är ett delmoment i alla bruksgrenar, så tänker man tävla och dessutom har ambitionen att få höga poäng bör man vara mycket noggrann i sin träning.

Boken är upplagd med Svenska Brukshundklubbens tävlingsverksamhet som grund. Den tar upp inlärning och problemlösning samt innehåller tips både för aktivering och tävling. Den vänder sig till alla som har intresse av att träna eller tävla uppletande, oavsett nivå.

Git Jering har haft hund i hela sitt liv och har träning/inlärning som sitt främsta intresse. Hon har mångårig erfarenhet som instruktör och många tävlingsmeriter. Hon har bland annat vunnit SM i sök och har tillsammans med sin hund tillägnats titlar som årets sökhund och årets brukshund. Git har även givit ut "En bok om sök".

Foto: Annika Hedner Rekyl Foto


 


Jag har även haft förmånen att vara en av många medskribenter till den här fantastiska boken om Belgiska vallhundar.

Boken om belgiska vallhundar
Anne S. Fallesen
En underbar bok om en underbar hundras! Denna bok riktar sig till alla som är intresserade av rasen belgisk vallhund. Inom det gemensamma rasnamnet finner vi fyra olika varianter: groenendael, malinois, laekenois och tervueren, vars främsta skiljetecken är olika färger och hårlag. Såväl nybörjaren, som kanske just står i begrepp att köpa en valp av denna ras, som den redan etablerade «belgarägaren» ska ha behållning av att läsa «Boken om belgiska vallhundar». Boken är den hittills första faktaboken av sitt slag som har givits ut på svenska.


Recensioner


Ralf Falkeland, Hundsport


Ur Brukshunden


Ur Brukshunden